Kreta

Kreta karta

Kreta är Greklands största ö och en stor favorit för oss och även för många andra greklandsresenärer.  Ön är en utav medelhavets sydligaste öar. Det är bara lilla Gavdos som är Europas sydligaste ö som ligger längre ner än Kreta (ca 50 km söder om).  På Kreta som till ytan är 26 mil lång och knappt 6 mil bred, bor det drygt 620 000 invånare. Ön delas in i fyra geografiska regioner Chania, Rethymno, Heraklion och Lasithi. Varje distrikt är i sig uppdelat i kommuner.

Huvudstäder och invånare

I regionen Chania, heter huvudstaden Chania (grekiska: Χανιά) och den har ca 65 000 invånare. Huvudstaden i Rethymnoregionen är Rehymno (grekiska: Ρέθυμνο) med sina ca 32 000 invånare. I Heraklionregionen är Heraklion huvudstad (grekiska: Ηράκλειο, Irákleio). Heraklion är även den största staden på Kreta med sina drygt 175 000 invånare den är också Greklands fjärde största stad. I Lasithiregionen är Agios Nikolaos (grekiska: Άγιος Νικόλαος) huvudstad och där bor ca 9 000 invånare.

Landskapet

Det kretanska landskapet är magiskt, allt från det karga vulkanliknande till en färgsprakande flora. Sand, hav, berg och grönska inget saknas. Det kanske är därför vi vandrare trivs på ön. På ön flera bergskedjor. De tre största är i Chaniaregionen Lefka Ori (Vita bergen), där högsta toppen Pachnes är 2453 m. Här finns också Europas längsta och kända ravin Samariaravien.  I regionen Rethymno  ligger Psiloritis mer känt som Idaberget, vars högsta topp är 2456 m. Här finns också Kedrosberget vars högsta topp är 1 777 m. Diktiberget ligger i Lasithiregionen och den högsta toppen på det är 2 148 m.

Ön är omgiven av flera hav med många härliga långsträckta stränder. Kretahavet på norra sidan som är en del medelhavet och även en förlängning av Egesiska havet och Libyska havet på den södra sidan. Myrtoan havet i väst och Karpathian i öst.

Turism

Över 2,5 miljoner turister besöker Kreta varje år, och dit kommer de antingen med flyg eller båt från grekiska fastlandet. Från Sverige kan man flyga från flera orter, och det går att välja antingen charter eller reguljärflyg till någon av Kretas två flygplatser, Chania International Airport Ι. Daskalogiannis eller Heraklion International Airport Nikos Kazantzakis. Ibland charterbolagen så kan man flyga både med Apollo, Fritidsresor och Ving till många olika populära resmål på ön. Vill man flyga reguljärt, så har både SAS, Norwegian och Ryan Air direktflyg dit. Det går ofta att hitta biljetter till bra pris om man väljer det alternativet.

Här kan du läsa mer om:

Hotell & Temaboende

Sevärdheter & Utflykter

Vandra på Kreta

 

 

Verifierad av MonsterInsights