Sevärdheter & Utflykter

Kreta är fullt av sevärdheter och utflyktsmål och på denna sida tipsar jag om platser och utflyktsmål som jag själv har besökt på Kreta under åren.

Amaridalen

Amariområdet ligger sydöst om Rethymnon och sträcker sig över det kretanska höglandet. På ena sidan dalen finns Psiloritis (Idaberget) och på andra sidan Kedros. Det är ett fantastiskt landskap att ta sig igenom, oavsett om man vandrar, bilar, cyklar. Utmed den bördiga dalen breder oliv och fikonträden ut sig i mellan de små vita byarna. Här hittar du tex byarna Amari, Apostoli, Gerakari, Meronas, Patsos och Thronos. I dalen hittar du också Potamon Dam, ravinen Patsos (St Antonios), kapell, små tavernor och mycket, mycket mer.

Argyroupoli (Lappa)

Drygt 2,3 mil sydväst om Rethymnon finns den lilla vackra bergsbyn Argyroupoli. Den är uppbyggd där den gamla staden Lappa tidigare låg.  Byn ligger vid foten av Lefka Ori på 260 m höjd över havet och har ca 400 invånare, som främst är bönder och djuruppfödare. Här hittar du förutom de små vackra vattenfallen, en vacker utsikt ut över grönskande dalar, mysiga smala bygator, forntida och modern kultur, hantverk och flera tavernor där du kan njuta av kretensiska delikatesser. Hit tar du dig med bil, buss eller taxi.

Arkadiklostret (Moni Arkadiou)

Klostret är beläget ca 2.3 mil sydöst om Rethymnon. Detta kloster grundades på 400-talet enligt sägner av Kejsaren Arkadou, men vars byggnader idag är från 1500-talet. Det har en mycket tragisk historia bakom sig som har en särskild betydelse för kretensarna. Klostret fungerade som en skyddsplats under det osmanska styret. Vid upproret 1866l. En guidad tur med inhemsk guide rekommenderas.

Elafonissi

Kretas vackraste strand ligger på sydvästra delen av Kreta ca 7,2 mil söder om Chania om man åker E65. Vill man inte köra bil dit själv, så går det att åka lokalbuss från Chania och det finns även ett flertal turistagenter som har utflykter hit. Ifrån Rethymnon så går det att boka en utflykt med tex Klados Travel. Det finns även en liten båt som går mellan Paleochora till Elafonissi.

Stranden Elafonissi är en mycket exotisk strand med sina vita och delvis rosafärgade sandkorn och det klara turkosa vattnet. Den benämns ofta som “Kretas Maldiverna”. Utanför lagunen ligger ön Elafonissi, som är ett naturreservat (Natura 2000) och som har gett stranden sitt namn. Stranden är långgrund, och det går med lätthet att vada ut till ön. Här finns solsängar, parasoller, omklädningsbås, duschar, toaletter och strandcafé. Det finns flera tavernor utmed vägen ovanför Elafonissi. Den närmaste tavernan Panorama ligger ca 500 meter ovanför parkeringen. 

Maroulas och Taverna Fantastico

Maroulas är en liten by sydöst om Rethymno. Den ligger 4 km ovanför Platanias (Platanes) och Adelianos Kampos på ca150 m höjd. I byn finns mest byggnader från den venetianska tiden och den har drygt 200 invånare. Härifrån har man en fantastisk utsikt ner mot grönskande dalar, Rethymnon och havet. Jag rekommenderar ett besök i Mariannas Workshop, där du hittar teer, eteriska oljor och aromatiska medicinalväxter. På kullen ovanför själva byn ligger Tavernan Fantastico och här ska man boka ett bord på kvällen och äta lite kretensisk mat och titta på solnedgången. Den är magnifik!

Triopetra Beach

En utav Kretas finaste sandstränder är Triopetra Beach. Det är en liten fin sandstrand med korallblått och kristallklart vatten och den ligger på sydsidan i Rethymnonområdet. (Se  Google Maps). På stranden finns ett par tavernor och det går även att hyra solsängar. Denna strand är en liten pärla, med väldigt få turister. 

Verifierad av MonsterInsights