Vandra på Kreta

Vi åker alltid till Kreta i maj-juni, då Kreta är klädd i en färgsprakande flora. Det är också lagom varmt till att vandra i ravinerna eller E4 etc.

Samariaravinen

Europas längsta ravin är Samariaravinen ligger på Kreta. Den är 16 km lång och börjar uppe på Omalosplatån 1200 m över havet. Därifrån går sedan stigen nedför ner till Agia Roumeli vid Libyska havet. Stigen är ibland stenig och brant, men ändå väl underhållen. Med bra vandringsskor eller -kängor på fötterna, huvudbonad, solskydd, matsäck och vatten så blir vandringen en riktigt härlig naturupplevelse. Ett tips är också att plocka med badkläder, för det kan vara skönt att svalka sig i Libyska havet när man kommer fram till Agia Romeli. Vandringen tar mellan 4-7 timmar. Ravinen är är öppen från 1 maj – 15 oktober, mellan 06:00 – 16:00. Läs mer om Samaria

Imbrosravinen

På andra plats på popularitetsskalan kommer Samarias lillebror Imbros. Den går parallellt med Samariaravinen och börjar vi byn Imbros på ca 750 m höjd och går ner till byn Komitades. Ravinen är drygt 8 km lång och på sin smalaste plats där bergsväggen är 300 m hög är ravinen knappt 2 m bred. Det är en riktigt häftig upplevelse att stå där i mellan. Att vandra i Imbros är en 2-3 timmars vandring i en farcinerande flora Den är också mer lättvandrad än sin storasyster.

St Antonios ravin

Ca 30 minuter ifrån Rethymnon ligger St Antonios ravinen, även känd som Patsosravinen. Det tar ett par timmar att vandra genom den ca 5 km långa ravinen som är en vacker vandring. I början av sommaren kan det vara rätt mycket vatten i ravinen, och då tar det längre tid. I ravinen finns förutom den lilla grottkyrkan, många sällsynta växter, enorma träd, klippväggar och vattenfall. Bra vandringsskor eller kängor, extra strumpor, vatten och lite badkläder kan vara en bra idé att packa ner i ryggsäcken

Vandring Agia Roumeli – Loutro E4

Vandringen från Agia Roumeli till Loutro, börjar där Samariaravinen slutar och är en del av den europeiska vandringsleden E4. Det är en härlig kustvandring på 13 km och tar allt ifrån ca 5 timmar och uppåt att gå, beroende på pausar. Leden går först utmed strandremsan, för att sedan fortsätta upp genom sanddynorna till lite högre höjder och en vandring genom pinjeskog innan den går utför igen. Efter 3.5 km passerar leden Agios Pavlos och det gamla kapellet Agios Pavlos från 1100-talet. På stranden finns en liten taverna, där man kan ta sig något att äta och dricka. Nästa taverna som finns utmed sträckan är när man kommer till Marmara och dit är det 6.5 km. Vid Marmara mynnar Aradenaravinen ut. Sedan går vandringsleden vidare via Likkos Beach, Finikas och Old Phoenix innan man slutligen kommer till den lilla fiskebyn Loutro som ligger ca 4 km därifrån. Eftersom det har varit ras utmed leden så väljer många vandrare att precis som ta stigen direkt efter Marmara som leder upp mot vägen till Livaniana. En häftig vandring längst kustvägen med en enorm utsikt. Skicka packningen med båten till Loutro och ta bara med vad du behöver för vandringen.

Myliravinen

En utav Kretas vackraste raviner är Myliravinen, som lingger ca 7 km sydöst om Rethymno. Den är ca 3 km lång och ligger mellan byarna Xiro Chorio och Chromonastiri. Det är en lätt vandring genom ett landskap som är fyllt med grönska. Blommor, gröna växter, träd av olika slag. Ravinen har också en rik fauna med b.l.a. olika fjärilar, syrsor, fåglar och genom den rinner en bäck. För sinnena är det en härlig vandring full med naturens ljud, porlande vatten, syrsornas och fåglarnas sång  Utmed leden passerar man gamla byn Myli (som befolkades så sent som i början av 1970-talet) och flera ruiner av vattenkvarnar, hus, kyrkor och ett litet vackert kapell med rött tak etc. Den rätta entrén till ravinen ligger utmed vägen norr om Chromonastiri och är väl skyltad. Hit tar man sig med bil eller Hop On-Off bussen, eller genom att helt enkelt vandra hit. Nedanför entrén i ravinen ligger Taverna Myli och i slutet av Myliravinen finns Cantina Banana.

Vill man ha en liten längre vandring, så tar man sig hit med vandringskorna på. Vi gjorde så själva då vi gick sträckan från Platanias (Rethymno) till Xiro Chorio och ner och genom ravinen, lunchade på Taverna Myli Gorge och sedan upp till ravinens entré och landsvägen tillbaka till Platanias. Det blev en vandring på ca 1,4 mil.

Zakros Gorge

Zakros Gorge eller The Gorge of Dead som den också kallas, är en mycket vacker ravin som ligger på Kretas östra sida. 44 km söder om Sitia. Ravinen är ca 8 km lång och börjar vid byn Zakros och mynnar ut vid den fantastiska kustbyn Kato Zakros. Det tar ca 2-2,5 timme att vandra igenom den beroende av kondition. Ravin har två ingångar, en straxt söder om byn Zakros och en utmed bilvägen ner mot byn Kato Zakros. Vi själva vandrade den från Kato Zakros och upp till den övre byn. Det är en populär ravin för många vandrare och den har ett stort arkeologiskt värde, då det upptäcktes att det finns gravar från den minoiska perioden. Den utgör också en del av den europeiska vandringsleden E4.

Verifierad av MonsterInsights